Tuesday, November 24, 2009

Ambil Ikhtibar Dari Peristiwa Kota Seputih.

Wakil rakyat Barisan Nasional (BN) perlu mengambil iktibar daripada kekosongan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Siputeh berikutan kegagalan wakil rakyatnya menghadiri sidang Dewan tanpa kebenaran.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang kecewa dengan sikap wakil rakyat terbabit, berkata setiap daripada mereka yang terpilih itu, perlu bertanggungjawab menunaikan tugas masing-masing untuk menghadiri sidang DUN.

“Saya kecewa… saya tidak mahu membuat apa-apa andaian kerana dalam situasi genting sekarang, kita perlukan wakil rakyat di peringkat nasional dan DUN, mengambil berat kehadiran dalam dewan.

“Itu sebahagian tanggungjawab utama kerana kalau tidak, semua masalah yang dihadapi pengundi tidak mungkin dapat dibawa ke sidang DUN,” katanya kepada wartawan Malaysia sebelum menyampaikan pernyataan negara sempena Sidang Kemuncak Jaminan Bekalan Makanan Dunia di sini, Selasa.

Semalam, Mahkamah Tinggi (Rayuan dan Kuasa-kuasa Khas) mengisytiharkan kerusi DUN Kota Siputeh di Kedah kosong, menyatakan Datuk Abu Hassan Sarif bukan lagi wakil rakyat BN berikutan kegagalannya menghadiri dua persidangan dewan secara berturut-turut tanpa kebenaran speaker.

Hakim Alizatul Khair Osman Khairuddin turut memerintahkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengadakan pilihan raya kecil di kerusi DUN Kota Siputeh.

Muhyiddin, yang juga Timbalan Pengerusi BN, berkata sebagai wakil rakyat, mereka perlu melaksanakan tugas mereka sepenuh hati dan tidak boleh mengabaikan tanggungjawab yang diamanahkan sebagai wakil rakyat.

Menyatakan bahawa kehadiran mereka dalam sidang dewan bukan sahaja untuk memenuhi korum, beliau berkata: “Kalau kita malas dan tidak memberikan perhatian mengenai kehadiran, tidak bersuara dan tidak memberikan pandangan tentang isu masyarakat dan negara.

“Kita tidak dapat diberikan penghargaan oleh pengundi, kesannya esok kepada kita. Ini harus menjadi ikhtibar kepada semua wakil rakyat (BN),” katanya.

Beliau berkata Umno dan BN bersedia menghadapi pilihan raya kecil DUN Kota Siputeh sekiranya rayuan terhadap kekosongan kerusi berkenaan ditolak oleh mahkamah.

“Apa strategi yang disusun adalah untuk memastikan kita berjaya dan mengambilkira semua perkara dan atas dasar itu, kita yakin bersedia sepanjang masa untuk menghadapi pilihan raya kecil itu,” katanya.

– BERNAMA

3 comments:

 1. salam tuan, bukan nak kata apa lah. tapi ini lah yang kerap berlaku. bila pilihanraya, bukan main lagi, tapi lepas menang, hilang. dpt tgk pun setahun 2-3 kali aje, itu pun di majlis terbuka hari raya. nak ckp mcmana lagi..

  Pemuda Kuala Langat

  ReplyDelete
 2. Sepatut nya tak perlu diperjuangkan wakil rakyat yang bermasalah..terus adakan pilihanraya baru dan lantik lah saorang bakal wakil rakyat yang benar2 menghambakan diri kepada para pengundi..jangan lah diambil wakil rakyat yang bekerja sambil lewa dan hanya menjadi YB untuk membuncitkan perut sendiri sahaja...masa dekat pilihanraya dan pemilihan ketuan cawangan ataupun bahagian baru nak tunjukkan muka tetapi bila dah diberikan tugas..mereka ni ilang entah kemana..rakyat sekarang ini bukannya pak turut tapi mereka dah gunakan kuasa yang ada pada mereka so berhati2 lah wahai wakil rakyat

  ReplyDelete
 3. wakil rakyat jubo..

  ReplyDelete