Friday, June 1, 2012

Berkongsi Tentang Kelebihan Hari Jumaat


Assalamualaikum & Salam 1Malaysia.

Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "sSebaik-baik hari yang terbit matahari ialah hari Jumaat. Pada hari itu Adam diciptakan dan pada hari itu juga dia dikeluarkan dari syurga. Pada Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya." (HR Muslim).

Rasulullah s.a.w. bersabda, "Sesungguhnya hari Jumaat adalah penghulu segala hari dan hari yang paling besar di sisi Allah s.w.t iaitu hari yang lebih besar daripada hari raya Adha dan hari raya Fitrah, pada hari Jumaat itu terdapat lima kejadian iaitu hari yang dijadikan Adam 'alaihissalam dan Baginda diturunkan daripda syurga ke muka bumi, dan pada hari itu juga wafatnya Adam' alaihissalam, dan Allah mengurniakan satu saat di mana doa-doa dikabulkan kecuali doa-doa maksiat, dan hari Jumaat juga akan terjadinya hari Kiamat". (HR Ibnu Majah)

Rasulullah s.a.w berkata: "Sesiapa yang membaca surah al-Kahfi pada hari Jumaat, dia kan disinari cahaya di antara dua Jumaat." (HR Hakim)

Rasulullah s.a.w. bersabda, "Perbanyakkanlah membaca selawat padaku pada malam dan hari Jumaat, maka siapa yang membaca selawat untukku satu kali, Allah akan berselawat kepadanya 10 kali (Allah akan memberinya rahmat 10 kali)". (HR Al Baihaqi)

Rasulullah s.a.w. bersabda, "Sesungguhnya harimu yang paling utama adalah hari Jumaat. Maka perbanyakkanlah selawat kepada pada hari itu, kerana selawatmu ditunjukkan kepadaku. Para sahabat bertanya: "Wahai Rasulullah, bagaimana selawat kami ditunjukkan kepadamu sedangkan tubuhmu telah hancur? Rasulullah s.a.w. menjawab: "Sesungguhnya Allah mengharamkan tubuh para Nabi bagi bumi (tidak hancur)." (HR Abu Daud, Nasa'i dan Ibnu Majah).

Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: "Sesiapa yang berwuduk dan kemudian dia pergi ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat, lalu mendengar dan tidak bercakap (ketika khutbah dibacakan), maka diampuni dosa-dosanya yang ada di antara hari Jumaat itu dan hari Jumaat berikutnya". (HR Muslim)

Rasulullah s.a.w. bersabda, "Pada hari Jumaat terdapat satu waktu, tidaklah seorang hamba Muslimm memohon sesuatu kepada Allah melainkan Allah akan mengkabulkannya. Carilah ia di akhir waktu selepas Asar." (HR Abu Daud)

Rasulullah s.a.w. bersabda, "Tidaklah seseorang Muslim itu meninggal dunia pada hari jumaat atau pada malam Jumaat melainkan Allah menyelamatkannya dari fitnah kubur (soalan di dalam kubut). (HR At-Tirmizi)

Rasulullah s.a.w. bersabda, "Solat lima waktu, Jumaat ke Jumaat dan Ramadhan ke Ramadhan, semuanya adalah penghapus dosa-dosa di antara kedua-keduanya selagi mana dijauhi dosa-dosa besar." (HR Muslim)

No comments:

Post a Comment